Informace pro vás

KOMUNITNÍ CENTRUM VLTAVOTÝNSKA INFORMUJE O PODMÍNKÁCH MILOSTIVÉHO LÉTA, KTERÉ PROBĚHNE OD 1. 9. 2022 do 30. 11. 2022

Opět se lidé, kteří mají dluhy v exekucích vůči „státu“ a nejen ti, mohou těšit na další možnost zbavit se svých dluhů v tzv. Milostivém létě. 
Koho se Milostivé léto týká? Osob, které mají v exekucích dluhy vůči státním institucím. Týká se to například dluhů ze zdravotního či sociálního pojištění, nezaplacených pokut, jízdy na černo, nájemného v obecních bytech, svozu odpadu…

Koho se Milostivé léto netýká? Osob, které mají dluhy v exekucích vůči soukromému subjektu (bankovní či nebankovní půjčky; pronájem bytů, kdy pronajímatelem je soukromá osoba; dluhů u telefonních operátorů…), dále dluhů v insolvenčním řízení.

Nevíte si rady, zda se exekuce můžete trvale zbavit v rámci milostivého léta – přijďte se poradit do Komunitního centra Vltavotýnska.

Co musí dlužník pro využití Milostivého léta udělat?

  1. Zjistit, jaké má exekuce a u jakých exekutorů. Ideálně dojít na Českou poštu či obecní úřad a nechat si udělat výpis z Centrální evidence exekucí prostřednictvím Czech POINTu. Pozor služba je zpoplatněná.
  2. Zjistit adresu soudního exekutora, kterou naleznete na stránkách exekutorské komory: https://ekcr.cz/seznam-exekutoru
  3. Kontaktovat písemně exekutora, odeslat mu žádost o sdělení dlužné částky/dlužných částek, o přesné vyčíslení odměny exekutora. V dopise ho také informovat o využití tzv. milostivého léta. Exekutor má 15 dnů na odpověď od doručení.
  4. Vzor dopisu – zdarma k dispozici v Komunitním centru Vltavotýnska nebo elektronicky na adrese: https://www.exekuceinfo.cz/novinky/milostive-leto?gclid=EAIaIQobChMI8afD2ayl-QIVBI9oCR3avQg1EAAYASAAEgKPF_D_BwE
  5. Po obdržení informací od exekutora v co nejkratší době vše uhradit.
  6. Po cca 5 dnech se telefonicky přesvědčit, zda platba na účet exekutorského úřadu přišla.

POZOR – některé nestátní instituce se k Milostivému létu připojují. Do 31. 8. 2022 se lze oddlužit u MONETA/MONEY BANK - Milostivé léto II. více informací zde https://www.moneta.cz/odklad-splatek/milostive-leto

Nevíte si rady s postupem? Přijďte do Komunitního centra Vltavotýnska, Jiráskova 39, Týn nad Vltavou a to ve dnech: po a st – 13:00 – 18:00, út, čt a pá – 9:00 – 12:00.

Kontakt: Mgr. Miloslava Hanousková, kc@vltavotynsko.cz, telefon + 420 722 924 263

Upozornění – poradenství bude z důvodu dovolené uzavřeno ve dnech od 15. 8. do 26. 8.2022 a 1. a 2. 9. 2022.